НОВИНИ

 

12.12.2008
Лили Цветкова гостува в предаването "Иде нашенската музика" по БНТ 1.
Вижте видеозапис - 2, 4 и 6 част.

 

 

 

Песните, които Лили Цветкова изпълни на живо в предаването, може да гледате в раздел ВИДЕО.

11.11.2008
Лили Цветкова пя в КозаревоЛили Цветкова пя за годишнината на читалището квартал "Козарево" в град Твърдица, намиращ се близо до Сливен. Празникът събра народната певица с местните самодейни състави - както вокални, така и детски танцови състави. Тя беше поканена и посрещната с изключителна любов и уважение. Лили отвърна на народната любов със своите песни, които веселиха младите и разплакваха по-възрастните жители на Козарево. Тя не се умори да им пее повече от 2 часа, с което всички останаха доволни. Умението й да повдига самочувствието на всички българи доведе до желанието им да я поканят още много пъти.
Лили Цветкова пя в КозаревоЛили Цветкова пя в Козарево
Лили Цветкова пя в Козарево - с баба Руска
Лили Цветкова пя в Козарево
Лили Цветкова пя в КозаревоЛили Цветкова пя в Козарево

30.10.2008
Лили Цветкова пя в село КочанЛили Цветкова пя за празника на село Кочан, община Сатовча. Ето какво сподели тя след концерта си:
"Разтоянието до там е близо 500 км. С нетърпение очаквах срещата си с този отруден народ, който празнуваше 70 години читалищна дейност. Когато пристигнах, пръскаше дъжд. Тържеството беше започнало още сутринта и на сцената се изреждаха изпълненията на местните самодейни колективи. Нетърпението за моята поява се усещаше. Събралите се на площада жители често спомеаваха името Лили Цветкова. Аз също тръпнех в радост от предстоящата си среща с тези обикновенни хора, които познават фолклора и бяха пожелали с мен да споделят този свой празник. Когато се появих, въздишка на облекчение се чу от насядалите възрастни жени. Лили Цветкова пя в село КочанПрозвуча рекламата-анонс на моя втори албум и аз започнах своя концерт с думите: "Обичам ви, отрудени хора". Възклицанието, с което откликнаха на моите думи, отприщи вълна от емоции и опиянени от ритмите на нашия темпераментен фолклор в хора танцувахме и пяхме повече от час. Към мен плахо пристъпваха малки дечица със светнали личица. Повеждах ги на хоро и от 5-6 в началото в края децата наброяваха повече от 50. Възрастните жени протягаха ръце, за да ме докосат и ме галеха с майчинска любов като непрекъснато повтаряха: "Стопли ни сърцата, Лили! Да си жива и здрава! На живо си още по-хубава отколкото на телевизора! Много хубаво пееш! Пак да дойдеш!" Обещах да ги посетя отново и изпълнени с щастие се разделяхме дълго-дълго. Сега съм още по-богата с любовта на жителите на с.Кочан".

27.10.2008
Лили Цветкова гостува в Радио Стара ЗагораЛили Цветкова гостува на Радио Стара Загора. Интервюто й в предаването "От извора се песен лее" на Николай Николаев ще се излъчи на 8 ноември от 14 ч.


18.10.2008
bTV излъчи детското шоу "Кой е по-по-най" с Бате Енчо, в което участва внукът на Лили Цветкова - Горан. Малкият Гого се представи с народната песен "Залюбих, мамо, три моми" и спечели голямата награда "Мистър По-по-най".
Вижте видеозапис от предаването - 1 и 2 част.15.10.2008
Вестник "Седмичен Труд" публикува материал от кухнята на Лили Цветкова заедно с нейна рецепта за зимна салата.
в.Седмичен Труд: В кухнята на Лили Цветкова

14.10.2008
Вестник "Лична драма" публикува обширно любовно интервю с Лили Цветкова. За първи път певицата разказва пред медия за съпруга си и за тяхната голяма любов.
Лили Цветкова пред в.Лична драма: Ако не вярваш в любовта, тя ще избяга

13.10.2008
Лили Цветкова гостува с двама от внуците си в шоуто на bTV "Часът на мама".
Вижте видеозапис от предаването - 1 и 2 част.
09.10.2008
Малкият варненец Горан Иванов ще пее в националния ефир на 13 октомври от 10 ч. в тв предаването „Часът на мама“, пише вестник "Народно дело". Той е известен като внук на народната певица Лили Цветкова, която отдавна го въвежда в света на фолклора. Варненката работи в три детски градини по покана на техните ръководители - „Калина Малина“, „Светулка“ и „Звездичка“. Там тя демонстрира на малчуганите народно пеене – нещо, което много ги радва. Пример за успешните й педагогически умения са постиженията на Горан. Ще го видим още на 18 октомври в 8 ч. в предаването „Кой е по-по-най“, където спечели титлата „мистър“. Малчуганът се класира за участие в предаването първи сред 20 кандидати, разказва маминка му.

02.10.2008
Аристократката на народната музика - така нарече почитател Лили Цветкова по време на гостуването й в предаването "Открит микрофон" на радио Сигнал плюс. Певицата сподели своите мисли във връзка със скандала на "Пирин фолк", както и за предстоящите си творчески планове. Запис на интервюто на Емилия Стоянова може да чуете - ТУК

08.09.2008

Кралицата на македонската песен Лили Цветкова бе забъркана в грозен скандал на фестивала "Пирин фолк" в Сандански. Преподавателката в музикалната академия в Пловдив Диана Иванова, която бе един от членовете на фестивалното жури, я обвини в тройна кражба за авторската си като музика и текст композиция "Литни, песно моя". Според създателката на държавния фолклорен ансамбъл "Тракия", фолклорната прима е гепила всяка една от трите части на песента си от три различни народни песни. Тя дори се бе заредила с дискове, в които са записани изпълненията, от които смяташе, че са плагиатствани. "Тази песен е много лична за мен. Работих върху нея половин година. Когато се роди третото ми внуче Раян, много исках да му посветя песен. Докато се чудех как да обясня на композиторите и поетите какво точно искам да ми напишат, взех, че седнах и си го направих сама. Запознах се с песните, от които ме обвиниха, че съм взаимствала и установих, че нямат нищо общо. Може началото на моята песен да напомня леко на народната песен "Пуста младост", но основната разлика е, че моята е с възходяща градация, а въпросната песен е с низходяща. А за останалите песни съм категорична, че нямат нищо общо", заяви Лили Цветкова. Със сълзи на очи тя сподели, че се чувства обидена от нападките и е длъжна да защити творбата си най-вече заради почитателите в Летния театър, които единодушно я избраха за своя фаворитка. Издателите й от "Диапазон рекърдс" дори се заканиха да заведат дело за морални и материални вреди срещу Диана Иванова. Останалите членове на журито, сред които бяха музиковеда Генчо Гайтанджиев, композиторите Дани Милев, Стоян Джамбазов и македонеца Григор Копров, обаче не подкрепиха колежката си и не взеха под внимание нейната теза. "Щом тази песен е преминала предварителната селекция, значи е добра. Пък дали напомня на някоя друга, това все пак е народна музика… Важното е, че Лили Цветкова пее феноменално", защити я един от най-големите капацитети в македонския фолклор Григор Копров. Председателката на журито Любимка Бисерова от Сестри Бисерови също се разграничи от Диана Иванова, но зачете оценката й. Подобен скандал се опита да се заформи и първата вечер в конкурса за изпълнители, когато Дани Милев директно писа двойка на начинаещата певица Славена заради фалшивото й пеене. Той обаче не беше така краен като Иванова и даваше ниски оценки само на очеизваждащи недоразумения на сцената. А и в първата вечер Лили Цветкова обра най-много аплодисменти от публиката, макар журито да не я оцени в челната тройка.
Вижте видеозапис на изпълнението на "Литни, песно моя" от сцената на "Пирин фолк".


11.08.2008
Фолклорната изпълнителка на Диапазон Рекърдс и носителка на няколко награди от досегашни издания на фестивала "Пирин-Фолк" Сандански - Лили Цветкова е първенецът в класацията за "Най-харесван фолклорен изпълнител, изявявал се на сцената на Пирин Фолк Сандански". Класацията бе излъчена ексклузивно в едно от изданията на предаването "Песните на Пирин Фолк" в ефира на телевизия МСАТ и Фен ТВ. Оказва се, че Лили Цветкова е сред най-обичаните фолклорни певици и зрителският вот й отреди първото място в подреждането на фолк-любимците. Лили Цветкова дебютира на сцената на престижния международен форум през 2005г., а на тазгодишното 16-то издание на фестивала, тя ще вземе участие и в двете конкурсни вечери - за изпълнителско изкуство с песента "Либе ле, либе убаво" и за авторска македонска песен - с "Литни, песно моя".

24.07.2008
Фолклорната певица Лили Цветкова отпразнува своя пореден юбилеен рожден ден на 21 юли. Празненството се e състояло в бистро "Престол" в град Варна. Гости на певицата са били освен близките й хора, всички посетители на заведението, които Лили Цветкова е зарадвала със свои изпълнения. "За една певица най-важното нещо е сцената - представянето пред публика. Затова се радвам, че на този ден имах възможността да пея за хората. Доволна съм, че много приятели, познати и колеги се сетиха за мен и ми честитиха празника. Не чувствам да остарявам. Даже напротив. Семейството и работата ми дават неподозирани сили, енергия и вдъхновение" - сподели фолклорната певица. Лили Цветкова трескаво се подготвя за участието си на 16-то издание на престижния международен фестивал "Пирин фолк Сандански 2008". Тя ще се представи и в двете конкурсни вечери на фестивала с песените "Либе ле, либе убаво" и "Литни, песно моя". Самата Лили Цветкова е автор на музиката и текста към "Литни, песно моя".

17.03.2008
Кралицата на българския фолклор Лили Цветкова се сдоби с трето внуче броени дни преди церемонията по връчването на наградите на ФЕН ТВ, където е номинирана в две от най-важните категории – за певица на годината и за албум.
Голямата й дъщеря Невена я зарадва с голям и гласовит юнак - 4,250 кг. на 51 см. Таткото е избрал името на бебето – Раян. Цялото семейство на чаровната изпълнителка не спира да благодари на шефа на АГ болница във Варна д-р Петър Атанасов и неговия екип за всеотдайните грижи за родилката и новото попълнение във фамилията. Лили Цветкова разкри, че лекарят е изродил всичките й внучета и е категорична, че последният й наследник е одрал кожата на майка си.
Покрай вълненията от третото си бабинство звездата на “Ара аудио видео” написа нова авторска песен, с която смята да обере точките на тазгодишното издание на фестивала “Пирин фолк” в Сандански. “Темата е за мъката на майката, когато е далече от детето си в чужбина. По истински случай е, защото съм я преживяла, когато Венчето учеше в Америка”, сподели народната певица. Тя е сътворила парче и при раждането на първото си внуче – Ицето, но все още не го е издавала. А на втория си внук Горан певицата повери главната роля в последния й видеоклип по хита “Мост ми зидале”.
Лили Цветкова е в трескава подготовка за наградите на ФЕН ТВ, които ще се раздадат на 24 март в Централния Военен клуб в София. Атрактивната звезда вече шие няколко тоалета, с които да блесне на гала вечерта. Музикалните спецове са на мнение, че тя е с най-големи шансове за спечелването на наградите за певица и албум на годината в раздела за фолклор, тъй като последният й проект “Песни-легенди” се превърна в истинско събитие още с появата му. Пилотната песен от него “Мост ми зидале” бе оценена по достойнство при представянето й на фестивала “Пирин фолк”, където получи специалната награда на Министерството на културата.

12.11.2007
Със златен медальон на 200 години, който се предава от поколение на поколение по майчина линия, засне новия си клип кралицата на македонската песен Лили Цветкова. Уникалното бижу има ключова роля във видеото на песента "Мост ми зидале", която получи специалната награда на Министерството на културата на последното издание на фестивала "Пирин фолк" в Сандански.
Екранната версия на народната песен пресъздава сюжета на текста, който е написан по истински случай. Танцьорката от балет "Електра" Шели се превъплащава в ролята на майката, която вграждат в моста, а ролята на детето, което тя оставя сираче, се изпълнява от 5-годишния внук на певицата Горан. Режисьорът Стефан Милов е избрал за снимачен терен на клипа Дяволския мост в Родопите, който е малкоизвестен паметник на културата с над петвековна история. Именно на него медальона се къса на гърдите на майката и тя го оставя в ръцете на Лили Цветкова.

30.09.2007
Кралицата на македонската песен Лили Цветкова бе звездата на празника на МВР на голямата сцена на площада пред НДК в София в събота, 29 септември. Голямата певица посвети впечатляващия си рецитал на Националния ден на борбата срещу престъпността.
Още с първата си песен "Айде пушка пукна" народната певица разпали кръвта на публиката и много от зрителите се хванаха на хорото, което поведоха танцьорите от ансамбъл "Чинари". "Фолклорът ни е доказателство за темперамента на нашия народ. Призовавам да го проявим и чрез повишената ни гражданска активност за спокоен живот", заяви Лили Цветкова и обра горещите овации на присъстващите.
Освен хитовете от дебютния си албум, народната певица изпълни и някои от най-новите си песни, които ще влязат в предстоящия й втори албум. Жизнерадостните композиции се приеха с много аплодисменти, а накрая на изпълненията си Лили Цветкова бе затрупана от цветя.
Звездата на "Диапазон рекърдс" раздаде и много автографи на почитатели и получи доста поздравления за специалната награда, която наскоро получи от Министерството на културата на юбилейното издание на фестивала "Пирин фолк" в Сандански. Композиторът Стефан Илиев, представител на ведомството, връчи грамотата за невероятното изпълнение на песента "Мост ми зидале" в началото на септември. Освен в конкурсната програма, Лили Цветкова представи песента "Безсъници", с която обра точките на миналогодишното издание на "Пирин фолк", в сборния рецитал "Страна на злато", посветен на българите в чужбина.

© 2008-2014 Лили Цветкова

ВГ`Бъдничета`